Miksi prosesseihin tuijottaminen uhkaa projektiyrityksesi menestystä?

Miksi prosesseihin tuijottaminen uhkaa projektiyrityksesi menestystä?

Projektiyritysten projektit eivät useinkaan mene niin kuin on ajateltu. Aika ajoin johto saa kuulla enemmän tai vähemmän huonoja uutisia projektien aikatauluista, budjeteista tai tuloksista.

Tällaisia huonoja uutisia selitetään usein sillä, että projektien ennaltamääritetyt toteutusprosessit eivät ole toimineet. Joko prosessien itsessään katsotaan olleen puutteellisia tai sitten projektien henkilöstön nähdään toteuttaneen niitä puutteellisesti.

Niinpä myös toiminnan edelleenkehittäminen kohdistetaan tyypillisesti nimenomaan prosesseihin: prosessien viilaamiseen ja niiden oikeaoppisen toteutuksen valmentamiseen.

Valitettavasti tulokset jäävät silti usein laihoiksi.

Miksi näin? Koska yleensä ennaltamääritetyt, ihmisten toimintaa rajoittavat prosessit ovat itsessään osa ongelmaa. Tällöin sellaisiin perustuva ratkaisu ei koskaan voi oikeasti ratkaista projektien ongelmia.

Yleensä ennaltamääritetyt, ihmisten toimintaa rajoittavat prosessit ovat itsessään osa ongelmaa.

Pahimmillaan prosesseihin tuijottaminen voi päinvastoin jopa uhata koko yrityksen menestystä.

Tämä uhka on erityisen todellinen vaikeasti hallittavissa VUCA-ympäristöissä, jollaisissa projektiyritykset enenevässä määrin toimivat. Ennaltamääritetyt prosessit ovat helposti suorastaan myrkkyä näidän ympäristöjen vaatimalle ihmisten joustavalle, vuorovaikutukseen perustuvalle toiminnalle.

VUCA-ympäristöissä menestyville projektiyrityksille prosessit ovatkin sivuseikka. Niille olennaisempaa on keskittyä siihen, mitä projekteissa ihmisten välillä oikeasti tapahtuu – ja miten sitä voisi yrityksen omia toimintatapoja ja rakenteita kehittämällä parhaiten tukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *